Klimaat Madeira

Madeira is een eiland met eeuwige lente. Deze benaming heeft dit eiland niet zomaar gekregen. Het weer is er altijd mild en zacht, bij uitzondering is het er ‘te koud’ of ‘te warm’.

Neerslag

Ondanks dat het eiland een zacht klimaat heeft, is het er niet veel droog. In tegendeel, het regent er veel en vaak. De meeste regen valt in de maanden van oktober tot en met maart. In de maanden mei tot en met augustus regent het op het eiland relatief weinig. Groot voordeel: de meest neerslag valt in de nacht.

Temperaturen

De gemiddelde temperaturen liggen tussen de 16 en 22°C. De temperatuur van het water ligt meestal tussen de 16 en 20°C. Het eiland kent eigenlijk geen koude temperaturen. Het wordt er zelden kouder dan 16°C. Echter kennen de winters wel koude temperaturen, maar dan gaat het met name om de hoogste bergstoppen. De warme temperaturen liggen meestal rond de 22°C.

Echter kent het eiland ook hele warme temperaturen van 30°C. Deze warmte kent het eiland alleen wanneer de Afrikaanse leste-wind uit zuidoostelijke richting waait. De koudste temperaturen worden met name gemeten in de maanden januari en maart. De temperaturen liggen dan tussen de 14°C en de 18°C.

Beste klimaat voor planten en bloemen

Toeristen die voor de bloemen en planten naar het eiland komen, kunnen zich beter van tevoren goed informeren. Toeristen die het bloemeneiland heel goed willen leren kennen, kunnen beter in de maanden april, mei en het begin van juni komen. Toeristen die willen wandelen, kunnen beter kiezen voor de maanden juli, augustus of september.

De regenachtige seizoenen maken de wandelpaden vaak erg glibberig en dat maakt veel wegen ontoegankelijk. Voor de mensen die komen voor zon, zee en strand kunnen het beste naar dit eiland in de maanden juli, augustus en september.